'Egyszerű elképzelés, mégis hatásos'

Az oktatásra költött összeg, és a gimnazisták teljesítményének összefüggése, országonként


Gyakran gondoljuk azt, hogy az oktatás teljesítménye egyenesen arányos az oktatásba helyezett pénzzel. Nem akarjuk elvitatni: fantasztikus ötletek kerülhetnek megvalósításra, ha van rá forrás. Azt azonban különböző kutatások is bebizonyították, hogy az oktatásba fektetett anyagi javak mértéke csak egy komponens, és nem feltétlen határozza meg az oktatás sikerét, eredményeit. Mi azt látjuk, hogy itt Izlandon, az oktatási rendszer hasonló gyermekbetegségekkel küzd, mint Európa összességében - azonban a fiatalok segítése, munkába állításuk és mentális egészségük szempontjából Izland kiemelkedő. Pedig nincsenek nagy befektetések. Ahogy a mai videóban is elhangzik: "Egyszerű elképzelés, mégis hatásos." Nem tudhatjuk pontosan, hogy a jól működő oktatási rendszereknek mi az az +1-e, ami viszi őket előre - nincs mindenhova adaptálható recept, csak egyéni X-faktorok. De ha lenne mindenhova adaptálható recept, mi egész biztosak vagyunk benne, hogy közel lenne az "egyszerű ötletek, hatásos elképzelések" eszméjéhez, keverve azzal az emberséggel, amit a mai videóban láthattok.  

A videóban a Reykjavík University szociológia professzora beszél a fiatalok munkanélküliségéről, a válságról, és arról a munkáról, amit az állam végzett és végez velük, hogy visszataláljanak a munkaerőpiacra. Illetve, láthattok részletet a keflavíki Life Long Learning Center munkatársaival készített interjúnkból is. Én, személy szerint imádtam ezt az interjút, kedvesek, segítőkészek és igazán emberek voltak (egy nagyon jól felszerelt, távoktatással is működő központban). A központról azt kell tudjátok, hogy ez egyike azoknak az oktatási központoknak, amiket említettünk az Education and Learning Centre kapcsán: itt.  Azért erre az oktatási központra esett a választásunk, mert a válság után Keflavíkban volt a legmagasabb a munkanélküliség (körülbelül egy óra kocsival Reykjavíktól, itt van a reptér is), ugyanis az erősen urbanizált városból majdnem minden beruházó cég kitelepült.

A kedvencem az interjúból, habár azt most nem vágtuk bele, ahogy az egyik itt dolgozó meséli a legjobb élményét a munkája kapcsán. Azt mondja: "volt itt egyszer egy ilyen nagy szakállas hapsi... olyan igazi viking forma. Kibukott a gimnáziumból, és már a legelején leszögezte, hogy minden feladatot adhatunk neki, csak matematikát nem... aztán, nagyon egymásra hangolódtak az egyik munkatársunkkal, aki pont matek tanár volt, és megmutatta neki a statisztikát és a függvényeket... pár hónapra rá ez a pasi egyszer csak felállt az óra közepén, és hangosan elmondta: emlékeztek, azt mondtam, hogy matekot soha, ugye?! Most meg a matekot keverem az olvasással, meg a betűkkel. Én!". Fülig ért a szája, ahogy mesélte a történetet. :)

Nézzétek meg a videót! Bár sajnos holnap este elindulunk hazafelé, és a hajóig nehezen fogunk jelentkezni... de mindenképp megosszuk még veletek az itt történtetek, mielőtt a végső filmek legyártásába kezdenénk! :)

Puszi,
Lilla





0 megjegyzés: