Fiatalok és ötletek a 'másik' házban




Nem szeretnélek titeket egyedül hagyni, amíg mi vágjuk a többi videót. :) Pontosabban, én beleokoskodom, Laura meg megvágja, (aki holnap 20 éves!), ő van a képek, és a kamerák mögött a legtöbbször, mert sokkkkal profibb benne mint én... ha érdekelne titeket az eddigi munkája, akkor ajánlom ezt. Ne csak az én nevem lássátok mindig az aláírásban. :)

Nadeszóval...  addig is mesélek egy kicsit nektek, visszatekintve (mindjárt megyünk haza :( ) a kedvenc helyemről egész Izlandi tartózkodásunk alatt. Úgy hívják: Hitt Húsid. Erről a helyről még biztos fogunk hosszabban írni, amint megvágtuk az ott készült felvételeket, de addig is, rövidebben.

Maga a név, hogy Hitt Húsid, azt jelenti, hogy "a másik ház". Na, de, hol van egyik? Aarhusban, Dániában. Onnan vették az ötletet azok az izlandi értelmiségiek, akik az aarhusi egyetemen tanultak (és itt most elmorzsolok egy csendes könnycseppet, hogy idén 4 ponttal lecsúsztam a felvételről oda). Izlandon egyébként nagyon elterjedt az, hogy a fiatalok külföldön tanulnak, és hazahozzák a megszerzett tudást.

A Hitt Húsidot úgy képzeljétek el, hogy egy nagy, vörös ház a belvárosban, nem messze a kikötőtől. Ahogy belépsz, színes dekorációk, rajzok, világos irodák, nagy, barátságos - helyenként polgárpukkasztó - közösségi helyek. Mit jelent itt a polgárpukkasztó? Az idejáró gyerekek, fiatalok alkotásai vannak kinn, amik sokszor nem politikailag korrektek (sokszor meg épp, hogy igen), de kinn vannak azok is. Általában nagyon viccesek.

Több szint van, és több szervezet is működik ebben az épületben. Itt jegyezném meg, hogy Izlandon sokszor helyezik el úgy a hasonló szervezeteket, hogy egy épületben vannak (példa a Hitt Húsid is, de ugyanilyen ház van azoknak a gyerekeknek akik szexuális bűncselekmény áldozatai lettek: egyben minden rendőrség, bíróság, pszichológus). No, szerintem ez nagyon praktikus, emberkímélő és barátságos. A Hitt Húsidban többnyire olyan szervezetek dolgoznak, akik a fiatalokkal foglalkoznak (pl. Youth Council - itt is jártunk később!). De mégis minden annyira egyben van, mint egy shelterben (közösségi házban), és a házat Reykjavík City adja, ami számomra megint csak elképesztő volt.

Várj, várj, szerintem még mindig nem érted, hogy mennyire jó hangulata van ennek a helynek... Emlékszel a régi Tűzraktérre? Na, igen. Vedd el belőle a kocsmát, tegyél hozzá még több művészetet, oktatást és szociális munkát. Na, talán már megkapod.

Frímann, akivel először beszélgettünk a Hitt Húsidban kifejezetten a fiatal munkanélküliekkel foglalkozik. De mellette színész. És zenész. És menedzsment szakember. És egyetemi tanár. Ők, itt kurzusokat, munkába-állító tréningeket tartanak, És persze, rengeteget foglalkoznak az egyénnel, a mentális egészségével és a háttér problémáival. És igen, ez annyira menő, mint amennyire hallatszik. Ott, helyben beszélgettünk egy sráccal kicsit többet, aki most a Hitt Húsidban dolgozik, de alapvetően diákként kezdte meg ott az éveit: ő is imádta. Mi is imádtuk volna. És imádnánk is, ha otthon lennének ilyen lehetőségek.

De, amiért elkezdtem a posztot. Megszerkesztettünk ás átmagyarítottunk három, papíralapú segédeszközt, amit itt a Hitt Húsidban ők használnak rendszeresen. Beszúrom őket ide, "lopni" lehet. Használjátok nyugodtan, ha tudjátok hol. Nekünk kicsit éviránytűsnek hat. És ígérjük, amint jön a videó, írunk még a Hitt Húsidról. :)


1. Életed kormánya - ajánlásaink a lap alján. :)


2. GROW modell, ahogy ők hívják. Mi Hogyan tovább?-nak neveztük el.


3. A legfelső képen látható dobókocka lefordított változata.

Akárkinek, akármikor kellenek a nagyobb felbontású képek, keressen minket nyugodtan. :)

Lilla


0 megjegyzés: